Альпійська гірка. Альпінарій в ландшафтному дизайні ділянки

Альпійськи гірки дизайн

Замовити послугу влаштування альпійської гірки чи отримати консультацію можна по телефону
+380 96 367 39 95

Альпійський гірка - складається в основному або повністю з рослин, характерних для гірського клімату. Ці рослини називаються "альпійськими" і являють собою карликові чагарники, мох або крихітні квіти. Зовсім не обов'язково, щоб альпійська гірка фізично розташовувалася в горах, назву "альпійська" отримала саме через рослини, які в ній ростуть. Але потрібно пам'ятати, що альпійські рослини вимагають особливі умови. Вони цвітуть на скелястих, кислих ґрунтах і в холодному кліматі.

Що ж таке альпійські рослини? Уявіть собі скелясту гору. Біля її підніжжя росте трава і квіти, розташовуються дерева. Чим вище в гору ви піднімаєтеся, тим рідше зустрічаються дерева, і так до тих пір, поки, нарешті, вони не зникнуть зовсім. На скелях ще зберігаються невеликі рослини, але самій вершині залишаються одні камені, на яких лежить сніг. Місце, після якого дерева вже не ростуть, називається "лінією дерев". Все, що знаходиться вище лінії дерев, вважається альпійським кліматом.

Альпійська гірка Львів

Найпростіша альпійський гірка - це жива колекція корінних альпійських рослин. Такий ландшафт можна легко зустріти серед власників ділянок, які проживають в реальних гірських умовах, якими є скелясті гори в США або Альпи в Європі. У нас кам'янисті сади є все-таки подобою альпійських гірок, і поряд з використанням гірських рослин, таких як анемона або едельвейс, застосовуються і трав'янисті, наприклад, лобелія і примула.

Невибагливість альпійських рослин (а вони не вимогливі до вологості і вирощуються в сухому, бідному ґрунті) зовсім не означає, що вони будуть почувати себе комфортно в тих же умовах, що і інші рослини. Тим, хто прагне створити у себе на ділянці альпійський ландшафтний стиль, слід звернути особливу увагу на умови вирощування альпійських рослин.

Отже, з чого почати? Хороша підготовка - це ключ до успіху будь-якого завдання. Перш ніж зважитися почати будівництво альпінарію, потрібно врахувати деякі важливі моменти, і чим швидше, тим краще.

Місце для альпійської гірки на ділянці

По-перше, необхідно визначитися, де буде знаходитися кам'янистий сад. Це, звичайно, особистий вибір кожного, але потрібно пам'ятати деякі умови. Не кожна альпійська рослина буде рости в тіні, тому кам'янистий сад повинен бути добре освітлений. Крім того, безглуздо виглядає альпінарій біля стіни гаражу або на задньому дворі. Настільки ж пригнічено виглядає і величезна "шапка Мономаха", в центрі галявини. Кам'янистий сад, альпінарій, повинен бути однією з головних визначних пам'яток вашої ділянки, і він не повинен ховатися десь в стороні від поглядів відвідувачів.

Після того, як ви визначилися з місцем розташування альпінарію, необхідно вибрати породу для будівництва. Існує два традиційних для альпінарію каменю: піщаник і вапняк. Круглі валуни і річкова галька є найменш бажаними. Поширеною помилкою є розташування каменів в альпінарії через рівні відстані, це виглядає неприродно. Витратьте трохи часу перед початком будівництва, подивіться, як це виглядає в природі. Для цього необов'язково йти в гори, досить переглянути фотографії в журналах з ландшафтного дизайну або інших джерелах інформації.

Проектування альпійської гірки

Іншим визначальним фактором є розмір альпінарію. Він повинен відповідати загальним обсягом саду. Крім того, навряд чи на альпійській гірці розміром 1 м. х 1 м. можна помістити велику колекцію рослин. Оптимальний розмір альпінарію в сучасному саду, який нескладно спроектувати і побудувати, від 4 кв.м до 10 кв.м.

Наступний етап - підготовка ділянки. Намітьте форму альпінарію і видаліть всередині неї ґрунт на глибину 0,8 - 1,0 м. Для того, щоб нова ґрунтова суміш не просідала, і альпійська гірка не провалилася, необхідно зробити дренаж. Матеріалом для дренажу може служити бита цегла, гравій або щебінь. Далі дренажний шар засипається сумішшю піску і дрібного гравію або гальки. За 40-45 см до поверхні насипається родючий ґрунт.

Оскільки камінь є дорогим матеріалом великої ваги, не важко уявити собі всі фінансові витрати. Щоб уникнути зайвих витрат, буде правильним створити ландшафтний проект альпінарію і підрахувати приблизно необхідну кількість каменів і їх розміри.

При укладанні каменів потрібно враховувати їх колір і фактуру, які повинні гармоніювати з загальним ландшафтним дизайном саду і підкреслювати красу навколишнього ландшафту. Укладання необхідно виробляти ярусами. Великі камені йдуть в основу, а на вершині застосовуються камені поменше. Кожен шар необхідно пересипати землею, не забуваючи залишати достатній простір між каменями для розвитку рослин. Основним критерієм при створенні альпінарію є те, що він повинен виглядати привабливо і без рослин.

Посадка рослин для альпійської гірки

Рослини - це прикраса альпійської гірки. Вибираючи рослини для альпінарію, потрібно пам'ятати, що їх розмір повинен бути пропорційний розмірам каменів. Якщо це великі камені, що відображають справжній гірський ландшафт, для рослинного оформлення підійдуть повільно зростаючі чагарники і дерева: карликові сорти ялини, сосни, ялівцю, низькорослі види спіреї і дейци та ін. Якщо альпійська гірка спроектована за допомогою дрібних каменів, то доцільніше буде використовувати мініатюрні однорічні або багаторічні квіти, такі як: карликова примула, лобелія, ірландський мох, повзуча вероніка, низькорослі дзвіночки і т.п. Навесні альпінарій прикрасять різні сорти весняних крокусів, пролісків, тюльпанів і нарцисів.

Для створення альпійської гірки можна скористатися нашими послугами ландшафтного дизайну, хоча альпійську гірку цілком під силу зробити і своїми руками. Трохи терпіння, дизайнерських ідей і праці, і можна запрошувати гостей помилуватися альпінарієм, альпійським садом - шматочком Альп на вашій ділянці.


Для безкоштовної консультації чи замовлення послуг телефонуйте:

+380 96 367 39 95

Догори