Фен Шуй в ландшафтному дизайні. Планування ділянки по фен шуй

Ландшафтний дизайн та планування по феншуй

Замовити послуги ландшафтного дизайну по феншуй отримати консультацію можна по телефону
+380 96 367 39 95

Феншуй - це мистецтво досягнення гармонії в житті і навколишньому світі, практика, яка виходить з Китаю. Вважається, що якщо ландшафтний дизайн ділянки створений відповідно до принципів феншуй, ділянка буде процвітаючою, мирниою і гармонійною. Правильне планування і дизайн по феншуй на вашій ділянці залучить хорошу енергію в ваш будинок і принесуть радість і щастя господарям. При цьому розміри ділянки не мають ніякого значення. Навіть якщо ви є власником дуже невеликого простору, ви все одно можете створити хороший ландшафтний дизайн.

Ландшафтний дизайн ділянки по феншуй

Планування зон ділянки по фен шуй

Ділянка за китайським вченням - це єдиний організм, який правильно функціонує тільки при наявності всіх взаємопов'язаних життєвих систем. Ділянка по феншуй (feng shui) розташовується в дев'яти зонах.Щоб зрозуміти, де необхідно розташувати зони по феншуй, потрібно намалювати план вашої ділянки в масштабі і розділити його на дев'ять секторів однакового розміру.

Отже, дев'ять зон планування ділянки по фен шуй:

Зона мудрості

Це найбільш спокійний, урівноважений сектор. Відокремлена, тиха зона ділянки, що вимагає замкнутості. Тут можна посадити живоплоти, поставити лавочку, оточивши майданчик плетистими рослинами. У зоні мудрості повинні переважати фарби сонячної гами (жовті, помаранчеві, червоні), які можна відобразити, наприклад, в мощенні або в посаджених квітах.

Зона кар'єри

Ця область ділянки повинна бути облаштована рухомою водою. Це може бути фонтан або струмок. У цій частині ділянки добре посадити рослини або зробити квітник з плавною формою. Можна доповнити зону звивистими доріжками. Колірна гамма в сріблясто-синіх тонах із застосуванням чорного кольору.

Зона надійних друзів

Ця зона ділянки - зона спілкування, тому доцільно розмістити тут альтанку. Також ця частина ділянки придатна для розміщення автомобільної парковки. Кольори оформлення: білий, золотистий, срібний.

Зона сім'ї

Ця частина ділянки, яка призначена для сімейних посиденьок. Зону необхідно ізолювати від сусідських очей. Відгородитеся від сусідської ділянки зеленими насадженнями. Тут обов'язково маєють бути присутня садові меблі, мощення і велике дерево. Колір зони - зелений.

Зона Таї Ци

Ця зона є центром ділянки, в якій зосереджено здоров'я і життєві сили. Тут має бути відкритий простір. Це може бути округла галявина, з центру якої секторами розходяться доріжки. Саме через них в центр будуть стікатися цілющі сили. У центрі цієї зони можна встановити фонтан, спіральну клумбу. Колір жовтий.

Зона дітей

У цій частині ділянки повинна кипіти життєва енергія. Все повинно бути в русі. Ідеальна зона для розташування дитячого майданчика, красивих клумб з ароматними квітами або вольєра для домашнього собаки. Переважаючі кольори оформлення: білий, золотий, срібний.

Зона багатства

Тут у своєму розпорядженні все високе: дерева, скульптури, високі ліхтарі. Вони повинні збирати енергію грошей і залишати її на ділянці. Це місце придатне для розміщення компосту і водної споруди, хоча досить буде зберігати тут лійки, наповнені водою. Кольори зони: фіолетовий і зелений.

Зона слави

Символом цієї зони є вогонь і все, що з ним пов'язано. Найкраще місце для розміщення барбекю. Прекрасним доповненням будуть рослини червоних відтінків.

Зона відносин з людьми

Зона повинна обов'язково бути обладнана лавкою або альтанкою і парними атрибутами. Це зона спілкування з людьми, які приходять. Кольори: бежевий, рожевий і жовтий.

П'ять основних елементів-стихій феншуй

П'ять основних елементів феншуй: вогонь, вода, метал, земля і дерево - підтримують гармонію в навколишньому світі і впливають на наше життя. Якщо розглядати теорію з енергетичної точки зору, то виявиться, що кожен з нас містить певну кількість кожного з цих п'яти елементів. Крім того, з них складається і все, що нас оточує.

У ландшафтному дизайні по фен-шуй всі ці п'ять елементів повинні перебувати в своїх зонах ділянки.

  • Вогонь - зона слави;
  • Вода - зона кар'єри;
  • Метал - зона надійних друзів і зона дітей;
  • Земля - зона мудрості і зона відносин з людьми;
  • Дерево - зона сім'ї і зона багатства.

Потрібно бути обережним при поєднанні цих елементів феншуй, оскільки вони можуть конфліктувати один з одним або скасовувати один одного. Це називається керуючим циклом елементів. Наприклад, занадто агресивна стихія води може "загасити" елемент вогню, що призведе до дисбалансу в ландшафтному дизайні ділянки.

Інь-Янь символ означає, що життєва енергія може мати пасивні і активні сторони. Якості, які, здавалося б, повинні контрастувати один з одним, але насправді працюють разом. Наприклад, м'які і тверді або світлі і темні якості доповнюють один одного. Вам потрібно тримати пасивну і активну енергію (Інь-Янь) в балансі таким чином, щоб ваша ділянки не зробила людей занадто агресивними або пасивними.

Ділянка спроектованиа по феншуй, не повинна бути перевантаженою, інакше енергія життя буде погано циркулювати. Тому необхідно зберегти простий дизайн ділянки.

Для підтримки постійного потоку енергії необхідно забезпечити рух на вашій ділянці. Зробіть криволінійні доріжки і окантовки квітників. Поставте годівниці для птахів, посадіть фруктові дерева, ароматні трави і квіти для метеликів і бджіл. Запросіть живність на вашу ділянку. Статуї та скульптури також залучають позитивну енергію. Важливо тільки, щоб їх розміри були пропорційні розмірам ділянки.

Вода на ділянці по феншуй - символ процвітання, який знаходить своє відображення в струмку, водоспаді і т.д. При цьому водні споруди повинні знаходитися у відповідних зонах ділянки. Ділянка повинна бути відкритою, повним світла. Входи на ділянку не повинні бути блоковані будь-якими об'єктами або деревами.

Феншуй в ландшафтному дизайні робить ділянку повною позитивної енергії і створює ідеальну гармонію п'яти стихій. Рослини, вирощувані на такій ділянці, також повинні відповідати п'яти стихіям. Ось кілька популярних рослин феншуй:

  • півонія;
  • клен;
  • слива;
  • хризантема;
  • ірис;
  • лілія;
  • нарцис;
  • магнолія;
  • жасмин;
  • сосна;
  • трави.

Стихія вогонь в ландшафтному дизайні по фен шуй

Стихію вогонь символізують всі рослини з червоною корою і листям з трикутними або конічним листями. Одним з популярних і найкрасивіших прикладів є клен віяловий. Також до даної стихії застосовні наступні рослини: магонія, півонії, види герані, червоні троянди, фізаліс, тигрові лілії, червоний мак, папороть, черноволисті сорти барбарису Тунберга, горобина, базилік, дуб, звіробій, кедр і т.п.

Стихія Вода в ландшафтному дизайні по фен шуй

Водну стихію в феншуй символізують рослини фіолетових, синіх і чорних відтінків. Прикладами рослин служать: півники сибірські або бородатий синій, лаванда, абрикос, братчики, астра, береза, бузина, волошка, верес, суниця, малина, маргаритки, меліса і т.п.

Стихія метал в ландшафтному дизайні по фен шуй

Рослини, що представляють стихію метал на ділянці, мають округлі листя, білими або світло-золотистими квітками. До них відносяться: гортензія з білими суцвіттям, рододендрон, хоста, дейція, бобовник, груша, айва, ліщина і т.п.

Стихія земля в ландшафтному дизайні по фен шуй

Рослини з жовтими квітками або кольору землистих тонів, з квадратною формою листя представляють стихію земля на ділянці по фен-шуй. Приклади рослин: рудбекія, яблуня, верба, глід, в'яз, гінкго білоба, міскантус, айва, вербена, горець, злаки, береза чорна і т.п.

Стихія дерево в ландшафтному дизайні по фен шуй

Дана стихія характеризується рослинами з довгими тонкими стеблами і пишною зеленню. Наприклад: лікарські трави, медунка, хвойні та плодові рослини, бальзамін, гіацинт і т.п.

Навіть якщо ви ставитеся до теорії феншуй скептично, ви абсолютно точно погодитеся з тим, що безлад на ділянці не зробить її привабливою. Тому правильне планування, акуратність в догляді і наявність красивих рослин і матеріалів зробить простір вашої ділянки гармонійною і доброзичливою. І найголовніше, про що потрібно пам'ятати в процесі створення дизайну і планування ділянки по феншуй - все повинно виглядати природно. Не використовуйте кричущих фарб і строгих форм та ліній. Тільки в цьому випадку буде досягнута гармонія по феншуй.


Для безкоштовної консультації чи замовлення послуг телефонуйте:

+380 96 367 39 95

Догори