Види газонних трав

Газонні травосуміші

Замовити послуги ландшафтного дизайну чи отримати консультацію можна по телефону
+380 96 367 39 95

Не фахівцю здається, що газон складається з одного сорту трави. Однак за такою односортовою галявиною зможе доглядати тільки професіонал. Для більшості садівників і власників присадибних ділянок розроблені спеціальні газонні травосуміші, властивості яких компенсують недоліки окремих сортів травостою.

Види газону Львів

Переваги газонних сумішей

Травосуміші - це не випадковий набір насіння для газону. Газонні суміші мають на увазі спеціальний склад, де трави поєднуються за кольором і фактурою. Важливо, щоб один сорт перекривав недоліки іншого. Грамотна добірка трав гарантує газону позитивні властивості:

  • Стійкість до погодних змін;
  • Низька схильність вимерзання;
  • Стійкість перед механічними пошкодженнями (витоптування, розрив дернини, продавлювання та ін.).

Негативні характеристики одного сорту трав в суміші перекриваються позитивними властивостями іншого, а разом вони створюють зелену доглянуту галявину, немов з одного сорту трави.

Як вибрати газонну траву

Ще однією умовою, як складається газонна суміш - це призначення майбутнього газону. Біо-особливості сортів підвищують показники зносостійкості і експлуатаційні показники.

Однак не кожна травосуміш однаково підходить для спортивного газону, декоративного або універсального.

Партерним або декоративним газонам потрібні високоякісні за естетичними ознаками трави. Ідеальним тут буде співвідношення лугового тонконога, костриці червоної, мітлиці пагононосної - вони утворюють однорідний за забарвленням, густий і низькорослий газон.

Садово-паркові газони - одночасно декоративні і стійкі до пошкоджень. У травосуміш до мітлиць, костриць червоно] і тонконогої додається костриця і райграс пасовищний. Поєднання з життєстійкими сортами забезпечує високу посухостійкість, морозостійкість. На такий галявині вже можна проводити час на пікніку, лежати і ходити.

Спортивний газон рекомендується створювати за допомогою костриці червоної і тонконога лугового. Стійкі до фізичних пошкоджень, такі трави спокійно переносять біг та рухливі ігри.

На ділянці можна влаштувати газон "для ледачих". Так називають суміші з конюшиною в складі. Завдяки переплетінням стебел конюшини утворюється щільна подушка, що не дозволяє підніматися бур'янам.

Особливості вибору насіння для газону

Мало визначитися з призначенням газону. Щоб травосуміш відповідала призначенню, потрібно враховувати:

  • Тип ґрунту - деякі сорти трав не зможуть рости на глинистих або піщаних ґрунтах;
  • Інсоляцію ділянки - тіньові і сонячні зони слід засаджувати придатними сортами трав;
  • Зволоженість землі - для посушливих місць вибираються трави, пристосовані до екстремальних умов.

Найбільш придатні для важких умов зростання - ґрунтопокривні рослини і лугові трави. Суміш цих сортів відмінно підійде для звичайного газону.

Співвідношення трав в складі

Існують стійкі правила створення суміші:

  • Рихлокустові злаки (райграси пасовищні / багатоквіткові / однорічні, костриця лучна, тимофіївка лучна, гребенник звичайний і ін.). Швидко ростуть і розвиваються в щільний дерен в перший рік, проте в наступні сезони схильні до випадання дерну - в суміші не < 40%;
  • Корневищно-кущові трави відрізняються довгим експлуатаційним терміном, стійкою зеленню і стійкістю до зовнішнього впливу, тому в складі кількість насіння рекомендується 50-90%. Однак ці трави повільно розвиваються, тому решту в суміші складають рихлокустові трави.

Для безкоштовної консультації чи замовлення послуг телефонуйте:

+380 96 367 39 95

Догори